
OKB Terapisi , genel anlamda ortaya çıkan düşünce ve davranışları değiştirmeyi amaçlar. Bu noktada kişide var olan yoğun düşünceler davranışa döner. Bu noktada tekrarlayan davranış sayesinde düşünce ortadan kalkar. Kişi , düşüncesini davranışa döktüğünde rahatlama hisseder. Ancak bu düşünceler bir süre sonra tekrardan ortaya çıkar. Bu yüzden bu düşünce ve davranış sürecini sona erdirmek gerekir. OKB Terapisi bu noktada sonuca ulaşmanın en kolay yoludur. Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış çoğu kişi yaşadığı durumu her anlamda kontrol altına almak ister. Ancak mutlak kontrol mutlak kaygıyı doğurur. Bu yüzden kişi kaygısını ve düşüncesini kontrol edemez. Bu yüzden OKB Terapisi sürecinde neler yapılır, nasıl bir yöntem izlenir beraber ele alalım.
OKB Tekrarlayan Düşünceler
İnsanların büyük bir çoğunluğunda bazı zamanlarda rahatsız düşünceler ortaya çıkar. Örneğin kesin bu işi güzel bir şekilde bitiremeyeceğim düşüncesi. Ancak bunlar kısa sürelidir. Bir süre sonra ortadan kalkar. Bu noktada bu tür düşünceler sık sık ortaya çıkmıyorsa normal olarak kabul edilir. Diğer yandan bu düşünceler sık sık ortaya çıkıyorsa OKB Terapisi gerekli olur. Kişide var olan tekrarlayıcı düşünceler ve davranışlar yaşamın kalitesini düşürür. Kaldırımın çizgilerine basarsam başıma kötü bir şey gelir düşüncesi belki de o yolu bitirmenize engel olur. Bu gibi durumlarda kişinin hem zihni hem de bedeni tepki verir. Döngü o kadar sıklaşır ki kişi günlük işlevlerini dahi yerine getiremez.
Bu noktada kişi zihnine gelecek düşünceleri kontrol edemez. Gelen düşünceyi ise anında durduramaz. Bu yüzden tepkileri o kadar artar ki artık baş edemez hale gelir. Bu yüzden bugünkü yazımızda OKB Terapisi hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.
OKB Testi için tıklayın!
Düşünce Davranış Döngüsü
Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı alan biri düşünce ve davranış döngüsünü engelleyemez. Örneğin, evde yanlışlıkla yangın çıkarabilirim düşüncesi bir süre sonra o kadar tekrarlanır ki kişi zihnini durduramaz. Bu noktada dini obsesyonlardan da bahsedebiliriz. Abdest alırken küfür edip abdestinin bozulmasından korkan biri sürekli abdest alırken küfür eder. Bu noktada kendisini kontrol edemez. Bu düşünce ve davranış süreci sürekli tekrar eder. Bu noktada kişinin düşüncesi gerçeği olur.
Örneklerle bu süreci biraz daha açıklayalım. Evine hırsız gireceğini düşünen biri sürekli kapısının kilitli olup olmadığını kontrol eder. Hatta işteyken öğle molalarında eve gelip yine kapıya bakar. Bu döngü çok yorucudur. Bazı durumlarda “en azından kontrol ettim için rahatladı” der. Ancak bu bir rahatlama değil, zaman kaybıdır. Çoğu durumda Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı olan kişiler hareketlerini saçma bulur. Ama engel olamaz. Bu yüzden OKB Terapisi kişinin yaşamını da kaliteli hale getirir.